Перед вами — 30 призабутих чи не надто відомих страв традиційної української кухні з різних регіонів.
БАБА-ШАРПАНИНА — шматочки риби (тарані, судака або чабака) у рідкому тісті, засмаженому олією та цибулею.
БАЛАБУШКИ — круглі булочки з кислого тіста, спечені з пшеничного або гречано-пшеничного борошна.
БОГОВИЦЯ (БОЖИЙ ХЛІБ) — ритуальна хлібина-коровай, спечена до першого дня свята бога осені Овсеня.
БУРАЧИНКА — страва з молодої бурякової гички, приготовлена як альтернатива борщу.
ВЕРГУНИ́ — смажене в смальці чи олії солодке печиво з бездріжджового тіста у формі довгастих смужечок.
ВЕРЕЩАКА — страва зі свинячої грудинки, тушкованої в буряковому квасі (настої) і заправленої тертим хлібом, борошном, квасом.
ВЕРШКІ́ВКА — желейна десертна страва, яку готують зі збитих вершків, алкоголю та цукру.
ГАМУЛА — яблучне пюре з невеликою кількістю борошна, запечене до рум’яної скоринки.
ГОДЗЯ — рідке овочеве рагу, «борщ без буряка».
ГОРОХЛЯНИКИ — страва з горохового пюре та борошна, підсмажена й приправлена шкварками, товченим часником, олією, сметаною.
ДУШЕНИНА — м’ясо, приготоване обжарюванням і тривалим тушкуванням з овочами.
КНИШИК — відкритий пиріжок зі смаженою цибулею або сирою капустою.
КРЕПЛИКИ — вареники з тушкованою квашеною капустою, грибами, квасолею чи рибою.
КРУЧЕНИКИ (ЗАВИВАНЦІ) — смажена страва, переважно з овочів (рідше з відварених круп, грибів), скручених у трубочку й туго обгорнених шаром відбитого м’яса або риби.
МАЗУРИКИ — котлети з індичачого фаршу з додавання сиру та вершкового масла.
МАКОРЖЕНИКИ — коржі з маком та медом.
МАНДРИКИ — пампушки, виготовлені з розмішаного на сметані сиру, пшеничного борошна та яєць.
МАЧАНКА — соус із домашнього сиру та сметани.
ОБЛИЗНІ — смажені дрібні пиріжки, приготовані з прісного тіста й начинки з горіхів або сухофруктів.
ПАЛЮ́ШКИ — страва з борошняних валиків тіста, відварених у підсоленому окропі; ліниві вареники.
ПАШТЕТІВКА — паштетна ковбаса: свинячі кишки, начинені фаршем з відвареного м’яса, печінки, приправ.
ПЕРЕКЛАДАНЕЦЬ — великий бутерброд, виготовлений з цілої хлібини та різноманітних начинок (м’ясо, риба, сир, мариновані овочі).
ПОТАПЦІ — підсушені шматочки хліба, уживані з борщем, юшкою, молоком, водою; грінки.
ПРИСКАНЦІ — печені тонкі коржики, политі маслом, сметаною, медом, варенням чи посипані цукровою пудрою.
СОЛОЖЕНИК — яєчно-фруктовий солодкий пиріг.
СТУЛЕНИК — пиріг з дріжджового тіста без начинки.
ТАРАТУТА — страва з варених буряків і солоних огірків, присмачених сіллю, хроном, цибулею та олією.
ХРІНОВИНА — гострий соус з подрібнених помідорів, хріну, часнику та солі.
ЦВІКЛІ — гостра закуска, приготована з відвареного столового буряка, хрону та прянощів; подається до страв з м’яса та риби.
ЦИБУЛЬНИКИ — смажена страва з натертої ріпчастої цибулі, борошна, яєць і солі; цибулеві оладки.
ШПУНДРА — підсмажена з цибулею свинина, тушкована з буряками в буряковому квасі.
За матеріалами сторінки Інституту мовознавства імені O.O.Потебні НАН України у фейсбуці
Немає коментарів:
Дописати коментар