понеділок, 7 лютого 2022 р.

Чи куштували ви ці українські страви?

Перед вами — 30 призабутих чи не надто відомих страв традиційної української кухні з різних регіонів.

                                 

Чи знаєте ви ці страви? Чи доводилося куштувати їх? А готувати? Яка ваша найулюбленіша українська народна страва?
🔹 БАБА-ШАРПАНИНА — шматочки риби (тарані, судака або чабака) у рідкому тісті, засмаженому олією та цибулею.
🔹 БАЛАБУШКИ — круглі булочки з кислого тіста, спечені з пшеничного або гречано-пшеничного борошна.
🔹 БОГОВИЦЯ (БОЖИЙ ХЛІБ) — ритуальна хлібина-коровай, спечена до першого дня свята бога осені Овсеня.
🔹 БУРАЧИНКА — страва з молодої бурякової гички, приготовлена як альтернатива борщу.
🔹 ВЕРГУНИ́ — смажене в смальці чи олії солодке печиво з бездріжджового тіста у формі довгастих смужечок.
🔹 ВЕРЕЩАКА — страва зі свинячої грудинки, тушкованої в буряковому квасі (настої) і заправленої тертим хлібом, борошном, квасом.
🔹 ВЕРШКІ́ВКА — желейна десертна страва, яку готують зі збитих вершків, алкоголю та цукру.
🔹 ГАМУЛА — яблучне пюре з невеликою кількістю борошна, запечене до рум’яної скоринки.
🔹 ГОДЗЯ — рідке овочеве рагу, «борщ без буряка».
🔹 ГОРОХЛЯНИКИ — страва з горохового пюре та борошна, підсмажена й приправлена шкварками, товченим часником, олією, сметаною.
🔹 ДУШЕНИНА — м’ясо, приготоване обжарюванням і тривалим тушкуванням з овочами.
🔹 КНИШИК — відкритий пиріжок зі смаженою цибулею або сирою капустою.
🔹 КРЕПЛИКИ — вареники з тушкованою квашеною капустою, грибами, квасолею чи рибою.
🔹 КРУЧЕНИКИ (ЗАВИВАНЦІ) — смажена страва, переважно з овочів (рідше з відварених круп, грибів), скручених у трубочку й туго обгорнених шаром відбитого м’яса або риби.
🔹 МАЗУРИКИ — котлети з індичачого фаршу з додавання сиру та вершкового масла.
🔹 МАКОРЖЕНИКИ — коржі з маком та медом.
🔹 МАНДРИКИ — пампушки, виготовлені з розмішаного на сметані сиру, пшеничного борошна та яєць.
🔹 МАЧАНКА — соус із домашнього сиру та сметани.
🔹 ОБЛИЗНІ — смажені дрібні пиріжки, приготовані з прісного тіста й начинки з горіхів або сухофруктів.
🔹 ПАЛЮ́ШКИ — страва з борошняних валиків тіста, відварених у підсоленому окропі; ліниві вареники.
🔹 ПАШТЕТІВКА — паштетна ковбаса: свинячі кишки, начинені фаршем з відвареного м’яса, печінки, приправ.
🔹 ПЕРЕКЛАДАНЕЦЬ — великий бутерброд, виготовлений з цілої хлібини та різноманітних начинок (м’ясо, риба, сир, мариновані овочі).
🔹 ПОТАПЦІ — підсушені шматочки хліба, уживані з борщем, юшкою, молоком, водою; грінки.
🔹 ПРИСКАНЦІ — печені тонкі коржики, политі маслом, сметаною, медом, варенням чи посипані цукровою пудрою.
🔹 СОЛОЖЕНИК — яєчно-фруктовий солодкий пиріг.
🔹 СТУЛЕНИК — пиріг з дріжджового тіста без начинки.
🔹 ТАРАТУТА — страва з варених буряків і солоних огірків, присмачених сіллю, хроном, цибулею та олією.
🔹 ХРІНОВИНА — гострий соус з подрібнених помідорів, хріну, часнику та солі.
🔹 ЦВІКЛІ — гостра закуска, приготована з відвареного столового буряка, хрону та прянощів; подається до страв з м’яса та риби.
🔹 ЦИБУЛЬНИКИ — смажена страва з натертої ріпчастої цибулі, борошна, яєць і солі; цибулеві оладки.
🔹 ШПУНДРА — підсмажена з цибулею свинина, тушкована з буряками в буряковому квасі.

Немає коментарів:

Дописати коментар